Verkouden, snotter, snif, kuch, drup, maar wat kun je er aan doen?

Ik ben géén dokter, maar ik heb wel een ontzettende liefde voor al het moois wat groeit. Zo ook voor kruiden. Het wonderlijke hiervan is (buiten dat het mooie groeiers zijn), is dat ze ook een genezende werking hebben en dat vind ik reuze interessant. In het rubriek “Het kruidenkastje” geef ik je graag tools die je kunt inzetten als je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt, een drooge huid, maar ook wanneer je verkouden bent.

Hoe word je verkouden?

Bibber de bibber, hoe mooi de herfst ook is met al zijn mooie kleuren en geuren een virus ligt al snel om de hoek. Je word niet verkouden van de kou, maar van een virus die al snel door de handen overgedragen kunnen worden. De persoon die het virus heeft doet bijvoorbeeld een hand voor zijn mond tijdens het hoesten of niezen of die persoon zit aan zijn neus. Wanneer de handen dan niet zijn ontsmet en die persoon raakt iets aan wat door de andere word aangeraakt dan is de kans groot dat jij ook verkouden word.

verkouden

Een verkoudheidsvirus verspreid zich ook via de vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht, die door andere personen weer kan worden ingeademd. Dit gebeurd voornamelijk wanneer mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het openbaarvervoer, op kantoor of op school.

Wist je dat volwassenen ongeveer 2 á 5 keer per jaar verkouden worden & kinderen wel 6 tot 10 keer.

Hoe kun je nu een verkoudheid herkennen? Je krijgt last keelpijn, hoesten, niezen, de reuk verminderd, snot in de neus en de keel, je kunt last krijgen van hoofdpijn en een druk gevoel op de kaken. Zo merk ik al dat ik al een aantal weken rondloop met een gevoelige keel, maar de verkoudheid wil niet heel erg door zetten.

Tips voor de verkoudheid.

Gelukkig kun je je zelf of een ander wat helpen om dit virus tegen te gaan. Denk daarbij aan:

  • Wanneer je de eerste verschijnselen van de verkoudheid opmerkt, neem dan om de één á twee uur een warme infusie van vlierbloesem, leverkruid, pepermunt en duizendblad.
  • Maak een heet voetenbad klaar (zorg er wel voor dat je je voeten er niet aan verbrand) of een aromatische inhalator met de kruiden als rozemarijn, lavendel, kaneel, tijm, of kamille. Deze kruiden verminderen de zwelling van de slijmvliezen, ze lossen het op en voeren het slijm af.
  • Een voetenbad van gember of mosterd kan ook helpen.
  • Maak een warme mok met gemberthee of met een uitgeperste citroen met honing.
  • Eet gerechten waar knoflook in word gebruikt. Misschien wel lekkere gepofde knoflooksoep? Knoflook staat er om bekend dat hij een helende werking heeft. Het werkt namelijk ontstekingsremmend, bestrijd schimmels en werkt tegen virussen.
  • Heb je een verstopte neus? Voeg een aantal druppels eucalyptusolie toe aan gekookt water, schenk deze in een soort schaal waar je je gezicht boven het lekker ruikende dampende water/ olie laat hangen. Je zou er ook nog kamille aan kunnen toevoegen of de eucalyptus vervangen voor de kamille.
  • Drink meer water & geef je lichaam rust.

Wanneer je voor één van deze kruiden/ producten allergisch bent, gebruik het dan niet! Het is inderdaad logisch, maar ik wil het er toch even bij zeggen. De producten die je gebruikt zijn ook puur/ biologische verwerkt.

DIY: maak je eigen aromatherapie inhalator.

Wat heb je nodig:

  • Inhalator stick
  • Eucalyptus etherische olie
  • Rozemarijn etherische olie
verkouden

Aan de slag:

Draai je inhalator stick open en druppel 15 druppels van de eucalyptus- & 5 druppels van de rozemarijn etherische olie op de watenstick. Draai de dop er weer op en hij is klaar. Waneer je hem wil gebruiken ruik je 3 keer diep aan de watenstick, dit kan je meerdere keren per dag doen.

P.s. Een inhalator stick is klein, dus kan je makkelijk overal mee naar toe nemen.

Hopelijk kom je snel van de verkoudheid af!

jaloezieën
Liefs Sanne

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.