Voorzaaien in de maand maart, zo ga je aan de slag.

Maart, hoor het liefdesspel tussen de vogels. De één is nog mooier dan de andere. Het geeft mij een genietmomentje, een warm gevoel naar vroeger waar alles nog zo zorgeloos leek te zijn. Zo af en toe komen de eerste warme zonnestralen mij tegemoet afwisselend met een sterke wind en een flinke bui. Maar dat kan de pret niet drukken het is alweer bijna voorjaar, dat laten de sneeuwklokjes, blauwedruifjes, krokussen, hyacinten en de narsissen je wel weten. Wat een geluk al die vrolijke kleuren tussen een paar grauwe dagen. Het is maart, de tijd om je moestuinplan er weer bij te pakken om te gaan kijken wat je al kunt gaan voorzaaien.

Wat kun je al voorzaaien?

Zoiezo kun je alvast de pepers, paprika’s en de tomaten gaan voorzaaien. Maar ik ben soms een beetje een eigenwijs persoon die dingen zelf wil ervaren als het om moestuinieren gaat. Dus ik heb ook de pompoen, komkommer, mais, courgette en de ananaskers 7 maart al voorgezaaid. En deze ervaringen noteer ik dan weer in mijn moestuinmomentboek. Op deze manier leer je veel en kun je altijd terug kijken wat wel en wat niet werkt.

Voorzaaien stap voor stap.

Eigenlijk is het heel gemakkelijk. Zo heb je zaaigrond nodig, bakjes waar je het in kunt zaaien. Denk daarbij aan bijvoorbeeld turf- of stekpotten. En als laatste een kweekkasje. Maar je kunt ook denken aan een zaaibak of lege druiven plastic bakjes. Zo hergebruik je gelijk je afval weer. Het voordeel van het voorzaaien is dat je planten wanneer je ze gaat planten buiten (dit kan pas na de ijsheiligen) dat ze dan al groter en sterker zijn. Dan wanneer je ze gelijk in de aarde gaat zaaien.

Tijd om aan de slag te gaan:

  • Doe wat zaaigrond in je potjes en maak met je vinger of een stokje een gaatje in het aarde. Op de verpakking van je zaden staat meestal wel hoe diep je de zaden moet planten. Maar je kunt ongeveer de meeting aanhouden van: Zaai het zaadje twee keer zo diep als ze groot zijn.
  • Dek het zaadje dan weer af met wat aarde.
  • Sproei de aarde nat met een plantenspuit.
  • Zet je plantenbakjes in je kweekkas op een warme en lichte plek. Ik zet ze zelf altijd in de vensterbank. Zo af en toe moet je het luikje of de kap even open zetten voor de ventialtie. Wanneer de aarde wat droger word spuit je met de plantenspuit weer wat water op de aarde.

Veel plezier met zaaien!

jaloezieën
Liefs Sanne

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.